De fleste ved, at fysisk aktivitet er vigtig for at bevare et godt helbred. Men hvad mange mennesker ikke ved er, at restituering er lige så vigtigt!
Når kroppen konstant er i en tilstand af stress, kan det føre til en række sundhedsproblemer, herunder forhøjet blodtryk, hjertesygdomme og endda depression.
Kom hurtigere tilbage i spil igen
Den gode nyhed er, at der er masser af måder at slappe af på. Et varmt bad, læsning af en bog eller en gåtur i naturen er alle gode muligheder. Og selvfølgelig kan regelmæssig fysisk aktivitet også bidrage til at reducere stressniveauet.
Så næste gang du føler dig overvældet af styrketræning, kondition træning, så tag dig tid til at slappe af og lad din krop genoplade sig selv.

Hvad er restitution?
Restitution af kroppen er en proces, hvor kroppen tilbageføres til sin oprindelige tilstand. Dette kan ske på forskellige måder, f.eks. ved hjælp af kirurgi, terapi, udstrækning eller blot med tiden.
Restitution af kroppen er ofte nødvendig efter en skade eller ulykke, da det kan hjælpe kroppen med at helbrede ordentligt og forhindre yderligere skader. I nogle tilfælde er det måske ikke muligt at genoprette kroppen, men det er altid værd at stræbe efter.
Når alt kommer til alt, er menneskekroppen en fantastisk maskine, og det er altid utroligt at se den vende tilbage til sin oprindelige form.
Hvorfor er restitution vigtigt?
Restitution af kroppen er en vigtig proces, som hjælper os med at bevare vores sundhed. Det er den proces, hvorved vores krop reparerer og erstatter beskadiget væv.
Restitutionen sker med forskellig hastighed afhængigt af den pågældende vævstype. F.eks. restitueres hjertemuskelvæv relativt hurtigt, mens skeletmuskulaturen restitueres langt langsommere.
Restitutionsprocessen er afgørende for vores overlevelse, da den hjælper os med at komme os efter skader og med at klare det daglige slid, som vores krop udsættes for. Uden Restitution ville vi hurtigt blive ramt af sygdomme og ikke kunne leve et sundt liv.
Hvornår restituere kroppen?
Det er velkendt, at motion er gavnligt for den generelle sundhed, men mange mennesker er ikke klar over de indviklede processer, der finder sted i kroppen under og efter træning.
For at forstå, hvordan kroppen restituerer sig efter træning, er det først nødvendigt at forstå, hvad der sker under træning. Når vi udøver fysisk aktivitet, trækker vores muskler sig sammen og producerer ATP, et molekyle, der giver energi til cellefunktioner.
Denne ATP-produktionsproces skaber affaldsprodukter, herunder mælkesyre og frie radikaler. Disse affaldsprodukter kan ophobes og forårsage muskeltræthed, og derfor er det vigtigt at give kroppen tid til at restituere.
Kroppen begynder at restituere i hvileperioden efter træning. I denne periode genopbygges ATP-niveauerne i musklerne, og mælkesyren fjernes fra musklerne. Frie radikaler neutraliseres også af antioxidanter.

Restitutionstid
Hvor lang tid der er nødvendig for fuld restitution afhænger af intensiteten og varigheden af træningspasset samt af den enkeltes kondition.
Hvor lang restitution efter styrketræning?
De fleste mennesker vil dog opleve fuld restitution inden for 24-48 timer efter træning, hvis de giver tilstrækkelig tid til hvile og restitution. Ved intensiv træning anbefales en restitutionstid på 48 timer for de trænede muskelgrupper.
Restitutionstid og alder
Kroppens restitutionstid påvirkes af alderen. Efterhånden som vi bliver ældre, bliver vores celler mindre effektive til at reparere skader, og vores immunsystem svækkes. Det betyder, at det tager længere tid for snitsår og blå mærker at hele, og vi er mere modtagelige for forkølelser og andre infektioner.
Alderen påvirker også elasticiteten i vores muskler, sener og ledbånd, hvilket gør os mere udsat for skader. Desuden falder kollagenet i vores hud, hvilket fører til rynker og slaphed. Alle disse ændringer betyder, at det tager længere tid for kroppen at komme sig efter en skade eller sygdom, efterhånden som vi bliver ældre.
Husk regelmæssig motion og næringsrig kost
Der er dog måder at kompensere for aldringens virkninger på kroppen på. Regelmæssig motion er med til at holde vores celler sunde og vores immunsystem stærkt.
En næringsrig kost er med til at bevare muskelvævet og fremme kollagenproduktionen.
Og ved at tage skridt til at undgå skader kan vi hjælpe os med at forblive aktive og uafhængige, når vi bliver ældre. Ved at forstå, hvordan aldring påvirker kroppen, kan vi tage skridt til at beskytte vores sundhed og velvære, når vi bliver ældre.
Læs også: Sund livsstil
